Ericksoniaanse hypnose

 

Milton H. Erickson, de psychiater en hypnotherapeut, waarnaar deze methodiek is vernoemd, beschouwde trance als een natuurlijk fenomeen, een natuurlijke staat waar mensen zich van nature dagelijks in bevinden. Zo is bijvoorbeeld de automobilist die na 15 minuten tot de ontdekking komt dat zij al bijna bij de bestemming is aangekomen, zonder zich bewust te zijn geweest van het gereden traject, in een soort trance geweest of spontane zelfhypnose.
Wanneer ik als begeleider werk volgens de principes van de Ericksoniaanse hypnose maak ik gebruik van dit fenomeen en pas ik dit bewust toe. Als begeleider breng ik een ander niet in trance maar begeleid ik deze in het vinden van zijn of haar eigen trance. Zo kun je ook leren om zonder begeleiding bewust in trance te gaan. Het is een manier van werken die gebaseerd is op een samenwerking tussen begeleider en client, waarbij de client met zachte hand geleid wordt door de begeleider.


Contact met het onbewuste

Trance is niet alleen een prettige, ontspannen toestand, maar ook een situatie met veel begeleidingsmogelijkheden. Over de precieze werking van begeleiding in trance bestaat geen eenduidige verklaring. De meest gangbare verklaring is dat door de trance er meer contact is met het onbewuste en het bewuste denken minder prominent aanwezig is. Doordat het grootste deel van ons gedrag onbewust gedrag is, is dit rechtstreekse contact met het onbewuste een mooie weg waarlangs veranderingen bereikt kunnen worden.


Meer vertrouwen

Ericksoniaanse hypnose wordt niet alleen gebruikt voor het ‘be- en verwerken’ van ervaringen uit het verleden, het is ook zeer geschikt voor gedragsverandering en bij het werken met angst of fobieën. Trance geeft de mogelijkheid met imaginatie op een veilige manier te werken met gedrag dat je in het echte leven vermijdt, met het oefenen van nieuw gedrag en het aanboren en ontwikkelen van hulpbronnen. Het doel van de begeleiding is over het algemeen je te helpen meer rapport met je eigen onbewuste te krijgen, meer vertrouwen in jezelf te hebben en zo beter je eigen kwaliteiten en hulpbronnen in te kunnen zetten.


Terug