‘Hoe doe je dat toch? Het lijkt zo eenvoudig maar dat is het helemaal niet.’ Die vraag krijg ik regelmatig van mijn studenten. Het lijkt voor een beginnende NLP-student soms bijna magisch als met een aantal vragen helder is wat de kern van een probleem of een situatie is. Niet voor niets schreven Bandler en Grinder een boek met de naam ‘De structuur van de magie’. Een boek waarin taalpatronen worden uitgewerkt en uitgelegd; eenvoudige taalpatronen die zo kunnen uitdagen dat de antwoorden die tevoorschijn komen vaak nieuw en van grote waarde zijn voor degene die bevraagd wordt. drop on stem yogendra joshi De magie van de eenvoud boeit mij mateloos. In een Frans tv-programma over grote chefs zag ik het terug in de manier van koken van deze mannen en vrouwen. Bijvoorbeeld in hun kijk op hoe je een bord opmaakt. Al hun zeer complexe gerechten, waar uren en uren werk in zat, leken in de eindfase zo eenvoudig te zijn. In veel van de MasterChef-afleveringen op de BBC zag ik het ook. Beginnende chefs maakten de mooiste gerechten maar deden vaak veel te veel. Feedback van de jury was dikwijls dat er genoeg verschillende dingen op het bord lagen om drie aparte gerechten mee te maken. Hoe meer de deelnemers groeiden, hoe meer de eenvoud in hun gerechten begon te komen.

Hetzelfde geldt voor industrieel ontwerp. In een van mijn gesprekken met een industrieel ontwerper gaf ze aan dat eenvoud ook in haar vak ongelooflijk belangrijk is. In een goed ontwerp is al het overbodige weggehaald. Een goed ontwerp is eenvoudig maar niet simpel.

Dit kun je ook doen met complexe problemen. Dingen moeilijk maken, is niet moeilijk. Tot de kern komen en vastpakken hoe het werkelijk zit, is nog niet eenvoudig. Wanneer je er niet uitkomt, is het van belang dat je het terugbrengt naar de essentie. Waar gaat het werkelijk om? Door het terug te brengen naar de kern, is het mogelijk een antwoord te vinden dat werkelijk hout snijdt. Een antwoord dat op een diepe laag zijn effect heeft; in plaats van alleen in de oppervlakte of op het niveau van symptomen. Door het terug te brengen naar de eenvoud van de essentie, kun je dieperliggende patronen aanpakken die tot dan toe nauwelijks zichtbaar waren tussen alle afleidende rommel die erop geplakt zat.

Ik denk dat de vaardigheid om de kern te pakken behulpzaam is voor ieder vakgebied en voor ieder mens. Werkelijk onderscheid kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken is een geweldige hulpbron, waar je ook bent en wat je ook doet. De vier gouden vragen van NLP zijn een goed startpunt om tot die kern te komen. De vier gouden vragen van NLP zijn:

  1. Waar sta je nu?
  2. Wat wil je?
  3. Wat houdt je tegen?
  4. Wat heb je nodig?

De vragen zijn eenvoudig. De uitvoering is niet simpel. Maar… wanneer je in staat bent om in je aanwezigheid geduldig en zonder oordeel te zijn terwijl je je vragen stelt, zal het resultaat magisch zijn. .

‘Eenvoud, geduld, mededogen. Deze drie zijn uw grootste schatten’ ~ Lao Tzu