COACHING 
MET PAARDEN

COACHING
MET PAARDEN

Het paard als gevoelige & duidelijke mede-coach

Paarden zijn zeer fijngevoelig en nemen alles waar wat in hun omgeving gebeurt. De kudde is gebaat bij helder leiderschap en een goede samenwerking. Wanneer in de kudde een verstoring aanwezig is, zullen de paarden daarom doen wat nodig is om de balans te herstellen. Het paard toont je dus wat onbewust en altijd aanwezig is; de onderstroom. 

Ze spreken geen Nederlands maar paarden zijn wel experts in non-verbale communicatie met hun bijna 360 graden zicht. Bovendien is het voor het overleven van de kudde belangrijk dat ze betekenis geven en ook handelen naar wat ze waarnemen. In hun reacties op jou zijn ze daardoor zuiver, volkomen zonder oordeel en onverbiddelijk. Dat wat nodig is, ontbreekt of te veel is, wordt daarmee getoond door het paard. Het zijn precies deze eigenschappen die ik als coach inzet.

Coachen met paarden

Wilskracht, mijn paard, is sinds 2020 mijn mede-coach. Zijn reacties helpen mij om te weten wat in de onderstroom het meest aandacht behoeft. Mijn taak als coach is dan te vertalen wat Wilskracht aan je laat zien. Zo wordt in de samenwerking tussen jou, Wilskracht en mij het onzichtbare zichtbaar en kan het onbenoembare benoemd worden. 

Het paard is leidend

 • maakt het paard contact?
 • waar is het met de aandacht op gericht?
 • welke bewegingen maakt het paard?
 • wat voel jij in contact met het paard?
 • waar ken je dat gevoel van?
 • wat verandert bij het paard als je iets uitspreekt of een andere plek kiest?

Directe feedback

Het werk met een paard gaat verder dan alleen inzicht. Wanneer de ‘boodschap’ van het paard kan worden aangenomen, is het ook mogelijk meteen te oefenen met ‘het’ anders te doen. Wanneer jij – of je team – innerlijk op een andere plek gaat staan, loslaat wat niet van jou is of eindelijk aanneemt wat bij jou hoort, dan wordt dit meteen zichtbaar in de reactie van het paard. Je krijgt dus directe en zuivere feedback dat je de juiste koers hebt gevonden. 

Systemisch kijken

Er zijn vele manieren om coachend met een paard te werken. Bij Systemische paardencoaching werkt de coach met een andere vorm van informatie dan gewoonlijk. Door af te stemmen op de mens en het paard, onderzoekt de systemisch coach welke dynamieken spelen. Ik werk als systemisch coach vanuit 3 uitgangspunten:

 • een focus op het welzijn van het gehele systeem
 • problemen zijn geen ‘fouten’ maar oplossingen ergens voor
 • patronen die in stand blijven, ook als ze niet meer nuttig zijn, zeggen iets over liefde en loyaliteit in het systeem

 

Spelregels

Tijdens een sessie sta je in de bak met 1 of meer paarden. Zij zijn gewend met mensen te werken maar paarden zijn ook vluchtdieren en dus is veiligheid tijdens het werk belangrijk. Vandaar een aantal spelregels voor als je in de bak staat.

 • trek stevige dichte schoenen aan
 • zorg voor kleding die tegen een stootje kan
 • als ik je vraag de bak te verlaten, dan doe je dat meteen
 • beweeg rustig zodat het paard niet schrikt
 • loop niet dicht achter het paard langs; daar ziet het paard je niet

Wat klanten over paardencoaching zeggen

Ik vond de sessie met Legend indrukwekkend. En ook behoorlijk pittig. Na afloop voelde ik me bevrijd. Ik heb meer contact. Meer authentiek.

Lieve

Psycholoog

Het werken met de paarden maakte het probleem driedimensionaal voor mij. Zo kon ik het beter vastpakken. Ik kon letterlijk voor me zien wanneer er wat veranderde en dat maakte het een krachtige ervaring. Ik voelde me gesteund in het zoeken. Ik deed het samen met de paarden en met jou. Het voelt als een enorme stap vooruit. 

Inge

Wil je ervaren wat paarden jou kunnen vertellen?